Bröllopssnack – Hur ville vi ha vårt bröllop? // Wedding Talk – What kind of wedding did we want?

Då kör vi igång med Bröllopssnack. Jag lägger alla dessa bröllopsrelaterade inlägg i kategorin ”Wedding” om ni vill gå tillbaka och titta. HÄR kan ni se vilka olika delar av bröllopet jag kommer dela med mig av.

Först ut är inlägget ”Vårt Bröllop” Location? Budget? Hur ville vi ha det? Gästlista? Vad var viktigast/mindre viktigt för oss? Vad lade vi krut på? Toastmasters? Tema?

Vi är enade om att dom första och dom största sakerna ni behöver göra är. Ni kan rodda om ordningen om ni vill men på ett ungefär i denna ordningen;

– Bestämma vad för typ av bröllop NI vill ha, vad tycker ni är viktigt? Ska ni ha borglig vigsel eller kyrklig vigsel? Ska ni ha bröllopskoordinator?
– Sätta en budget
– Bestämma plats & datum
– Sätta gästlista
– Sätta tema på färger och ev bröllopstema
– Bestämma toastmasters
– Välja ut tärnor & marskalker
– Skicka ut save the date, fila på inbjudan. Här bör ni planera klädkod, presenter, detaljer kring boende ifall det behövs, utse värdpar, eventuell hashtagg om det är intressant
– Boka ev band och dj
– Boka eventuell fotograf och filmare
– Boka vigselförättare
– Köpa klänning, kostym och planera kläder till tärnor & marskalker
– Boka hår och smink

Så hur gjorde vi? Jag vill tillägga att vi var överens om att vi inte behövde en bröllopskoordinator, jag älskar ju att fixa och greja och vill helst ha allt gjort igår så jag är rätt effektiv när jag sätter igång. Jag tycker ju sådant här är det roligaste som finns så vill ni anställa mig så – hej hej! Haha. Nej då, men jag visste att jag skulle ha tid till detta och jag har roddat så mycket events i mitt liv tidigare så detta kändes som en kul utmaning. Till saken hör – jag har inte varit stressad, alls. Enda gången på hela denna tiden jag var stressad var precis innan vigseln när någon frågade mig ”Är vigselförrättaren här?” och jag inte hade hennes nummer inlagt, hon var såklart där men jag visste inte var och blev faktiskt lite stressad. Det var enda gången ”bridezilla” dök upp. J har gett mig ganska mycket fria händer när det kommer till design av inbjudningar, dekoration, blommor osv, jag bollade alltid allt med honom men han tycker det är skönt när jag styr sådant. Jag tog lite hjälp av en checklista, ni hittar den HÄR

Vi valde location i princip innan vi förlovade oss haha. Jag hade talat om för J att jag alltid drömt om att gifta mig på Sundbyholms Slott, en timme från Stockholm och i Eskilstuna där jag är uppvuxen. J tyckte det lät jättebra för att vi var helt enade om att vi ville gifta oss i Sverige då vi båda bott borta från familj och vänner så länge, vi ville ha ett 3 dagars bröllop och samla alla våra nära och kära under ett och samma tak och bara få umgås och fira oss tillsammans så en plats där alla gäster kunde sova kvar var jätteviktigt och att vi kunde ha vigsel, middag och fest på samma ställe. Det blir ju aldrig så annars, när jag har födelsedagsfest så bjuder vi ju mest ”mina” vänner och tvärtom, det är ju unika tillfällen där man som par bjuder båda sina släkter och så mycket av sina vänner och respektive så det var väldigt viktigt för oss att gifta oss nära Stockholm där dom flesta av våra gäster bor. I och med att jag alltid velat gifta mig här så har jag talat om det för Maria, vår familjevän som är ansvarig för slottet så hon har vetat om detta länge. Jag har nämligen en relation till det här slottet, jag har både spenderat mycket tid där på somrarna men också jobbat där. Så, när Jacob hade friat så smsade jag Maria för att se vad för datum dom hade nu i sommar (vi förlovade oss förra sommaren) och dom hade bara två datum vilket ena var just vårt datum, 15e Juli så vi bokade det direkt. Vi kände att vi inte hade något att vänta på utan vi ville gifta oss året efter vi förlovade oss!

Så, först ut, när plats och datum var spikat satt vi ihop en budget. För att göra en budget bör du veta vad du vill lägga mest och minst krut på för vad var det för oss som kostade? Jo, det viktigaste för oss var 1. En location där alla kunde sova kvar då vi ville ha ett tre dagars bröllop för att kunna få umgås med alla gäster så mycket som möjligt. 2. Mat och dryck 3. Ett grymt band, underhållning. Vi ville ha ett grymt band som kunde spela på vigseln samt dra igång en riktig fest efter middagen och 4. Fri bar! Så detta var det vi lade mest pengar på. Vi la inga stora summor på dekorationer, inbjudningar eller blommor tex. Vi bokade Soul Company som var fantastiska, dom gjorde hela festen alltså ihop med en minst sagt partyglad gästlista.


Efter vi hade satt en budget så gjorde vi en gästlista, detta var faktiskt det svåraste av allting. Vi hade en maxgräns på 150 personer, det gör det ju lite enklare i och med att vi hade något att utgå från men det var fortfarande supersvårt. Vi började med att rada upp släkt, vi hade lika många bjudna från våra släkter, 18 personer var vilket gjorde det rimligt för oss. Vi bjöd in dom vi har mest kontakt med, det är jättesvårt även här att dra gränsen, dom flesta har ju också en respektive och dom måste man ju också ta hänsyn till. Vi började sedan skriva upp vänner och även dom har ju respektive så det drar iväg snabbt, det går så fort att komma upp i en stor gästlista. Vi lyckades i alla fall till slut få till en lista på precis 150 personer som vi tyckte blev bra, hade vi kunnat bjuda fler hade vi fler som vi hade velat ha där men det gick liksom inte. Men vi blev nöjda i alla fall till slut men detta var helt klart det som tog absolut mest tid!

När vi satt gästlista så tog vi beslut om något utav det viktigaste kring hela bröllopet, nämligen utse toastmaster och toastmadame. Vi kom fram till att Jacobs äldsta bror och hans fru skulle göra det klockrent så vi åkte hem till dom och frågade och dom sa JA! Vi blev så himla glada. Dom har varit det ett flertal gånger tidigare och det kändes så tryggt eftersom vi kände att vi hade så himla dålig koll så här fick vi enormt mycket hjälp. Glöm inte det, ta hjälp av dom ni känner som varit på bröllop tidigare, ta tips från dom på alla do’s and dont’s. Anna och David har verkligen varit klippor och gjorde ett stort lyft för hela bröllopet. Det är ju trots allt toastmasters som styr under dagen, ser till att schemat håller, håller koll på alla tal, ser till att allt i princip funkar och utifrån era önskemål som gifter sig gör det till det bröllop ni önskat. Anna och David frågade oss tex om hur vi ville ha vår middag och vi talade om att vi ville ha en festlig middag och det fick vi kan vi tala om. Vi visste ju inte om ett enda tal eller vad som överhuvudtaget skulle ske på middagen så se till att hitta några ni vet tar detta på stort allvar! Det är en viktig del av bröllopet.

Vi valde sedan brudtärnor och marskalker. Alla tackade ja! Woho! Här har vi hela ligan och med Engla som var ringbärare och brudnäbb. Närmre presentation kommer i ett inlägg framöver.

Vi skickade därefter ut Save The Date och det gjorde vi tidigt. Här kom vi på att vi behövde hitta ett tema till bröllopet, i vilka färger ska det gå? Det måste ju matcha save the date, inbjudan, dekorationer och själva bröllopet. Så vi satte ett tema på blått, vitt, grönt och ljusgrått och där blev det enklare att planera våra ’Save The Dates’ och bestämma klädsel, mina tärnors klänningar gick i ljusgrått och killarnas kläder var marinblå samt att min bukett var vit och grön så det blev fint i sin helhet. Detta hjälpte vår familjevän Lena oss med så det första vi gjorde var att gå igenom färgtema sedan satte vi en logga med våra initialer som vi kunde använda på save the date, inbjudan och på alla andra små bilagor vi delade ut på bröllopet så som en liten välkomsttext på alla rum, på våra utskrivningar på fotoautormaten vi bokade och i festhäftena på middagen samt på menyerna. Tips!


Såhär såg vår logga ut;

Vi skickade ut våra Save the Dates redan i Oktober för att så många som möjligt skulle kunna komma och det tror vi hjälpte, vi hade bara 3 avhopp av 150 men fyllde på det sedan så vi blev prick 150. Jag samlade på mig inspiration på ’Save the Date’ kort och tog hjälp av vår familjevän Lena som hjälpte mig designa dessa. Vi skickade alltså ut dessa 9 månader innan bröllopet. Här måste ni samla ihop alla adresser så gör det så snabbt ni kan, det tar lite tid det med. Jag jagade adresser från Usa som en tok, glöm inte – spara adresserna i ett dokument, ni behöver dom igen.

När vi skickat ut Save The Date började jag tillsammans med Lena fila på inbjudningar, jag ville ha en inbjudan med 3 delar. Det slutade med att det blev en liten bilaga där det stod Bröllop, klädkod, en liten karta över Sundbyholm och vår hashtagg, en avlång bilaga som var ett informationsblad med klädsel, presenter, boende, telnr till toastmasters ifall man ville anmäla sig till att hålla tal, sedan en tredje bilaga med våra namn och en email för att osa och ange eventuella allergier. Vi skickade ut inbjudan kring jul och vi hade en osa deadline på 4 veckor veckor så vi ville att alla skulle ha osat senast 31a Januari för att folk inte skulle glömma, ju mindre tid att osa på upplevde vi desto bättre. Vi tänkte också att skickar vi det kring jul kan folk planera sin ledighet i sommar på en gång så att vi inte kommer för sent och talar om att vi gifter oss mitt i semestern. Den enda tiden för oss som funkade för att J’s alla hockeykompisar skulle kunna komma var att ta det i mitten av Juli då vissa NHL-spelare annars skulle kunna riskera att inte komma hem och även att hans kompisar som spelar i Sverige börjar säsongen i Augusti.

Efter att alla osat samlade vi även ihop allas mailadresser till toastmasters så att dom har i fall dom vill få kontakt med gästerna om dom vill dela ut information osv. Spara allt sådant i dokument som ni har tillgång till, det kan vara bra till efter bröllopet också om ni vill skicka någon länk på en bild eller film eller så. Lika så med adresser när man vill skicka ett Tack-kort.

Jag började sedan kika runt på tärnklänningar, jag tyckte det fanns enormt dåligt utbud och gillade inte en enda från dom sidor som ska vara specialiserade på just tärnklänningar utan det slutade med att jag hittade ljusgrå långklänningar som skimrar, blev så nöjd och tjejerna var också jättenöjda!


Jag började sedan jakten på min klänning. Fick tips om Kleinfeld och fastnade för min klänning på första försöket. Som tidigare nämnt hade jag tänkt mig en långärmad klänning med djup rygg och högt i halsen men det slutade i något helt annat. Jag var i alla fall fast bestämt över att ha något som kändes väldigt jag, som var kroppsnära och helst i ett slätt tyg ner till, så blev det ju i alla fall.

Jag bokade fotograf Frida Möller som är min fina vän och så hittade jag en filmare, David Cartier genom en bekant som hade honom på sitt bröllop förra året. Så tacksam över dessa två! Dom samarbetade så grymt. Här nedan har vi Frida som fotat och David filmar samtidigt, filmen kommer om ca 2 månader.

Jag bokade hår och smink och anlitade dom absolut bästa. Jag hade Therese Frieberg som gjorde mitt hår och Nathalie Berzelius som gjorde mitt smink.

Jacob bestämde sig för att bära smoking i marinblått med svart revär och att marskalkerna skulle ha blåa kostymer. Det blev så stiligt så!

Hoppas ni fick några tips – glöm inte, jag delar inte med mig av ingående detaljer kring tärnklänningar tex i och med att jag kommer ägna ett helt inlägg åt det. Men hoppas ni fick någon bröllopshjälp. Nästa inlägg blir ”FIRST LOOK” och det kan jag tala om var det mest känslosamma jag varit med om.

2 reaktioner på “Bröllopssnack – Hur ville vi ha vårt bröllop? // Wedding Talk – What kind of wedding did we want?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.