Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

16:09 | October 30, 2013

Hur gör man en egen sänggavel?

Hur gör man en sänggavel? Jag och Mr fick ju hjälp av svärfar i somras att göra en egen sänggavel, jag visste precis hur jag ville att den skulle se ut och vi blev SÅ nöjda med resultatet. Mr har en väldigt händig pappa.. =)

Börjar med att mät ut hur stor sänggavel du vill ha, vår är 140 cm hög (från sängkanten) och 180 cm bred och vi har en 160 säng. Vi har ca 10 cm bredare sänggavel på varje sida men det är en smaksak, likadant med höjden. Mät ut exakt hur du vill ha det innan du sätter igång!

Vad behöver man?

– MDF-skiva eller spånskiva, det beror på vad du känner för. Vi valde en MDF-skiva för att dom håller bättre (säger svärfar!)
– Skumgummi, vi hade 10 cm tjockt och endast ett lager
– Tyg & knappar du vill pryda sänggaveln med
– Borrmaskin
– Ståltråd
– Häftmaskin

Hur gör man?

Börja med att mäta ut var du vill ha knapparna på sänggavlen, rita upp på brädan så du ser att det blir symetriskt och snyggt, borra sedan igenom hål där du vill ha knapparna. Sätt på skumgummit med häftmaskin, spänn upp tyget och häfta fast, just detta parti var lite klurigt för att tyget inte ska väcka sig fult i kanterna men man får kämpa lite, vi fäste tyget på baksidan och vek ner kanterna så gott vi kunde. Ta en lång ståltråd med en stoppnål och dra den igenom tyg osv till framsidan och sedan fäster du knoppen i tråden och drar tillbaka ståltråden, du justerar själv hur hårt du vill ha det beroende på hur “puffigt” du vill ha mellan knapparna.

VOILA!

DSC_0649

DSC_0657

DSC_0652

DSC_0664

DSC_0674


11 kommentarer11 kommentarer om “Hur gör man en egen sänggavel?”

  Snyggt! 🙂 Vill ha något liknande när jag köper ny säng. Frågar därför dig om ni är nöjda med en 160 säng? Kan inte bestämma mig om jag och sambon ska köpa en 160 eller 180, haha. 180 känns så stort 🙂

  Reply

  Smart och göra en egen istället för köpa dyra. Vart kommer dina kuddar ifrån :D? riktigt snygga. Du har bra smak på inredning med, du borde lägga mer inspo bilder på inredning 🙂

  Reply

  Dom vita längst bak är från ikea, sedan är det våra huduvkuddar vi sover på, dom blåvita efter det är uppsydda och den längst fram den avlånga är från hemtex! kram och tack, ska tänka på det =)

  Reply

  Hamnade här genom en sökning på google på hur man gör en egen sänggavel. Vi ska nämligen göra en egen eftersom det blir mycket billigare och man får den exakt som man vill. Er blev superfin!

  Nu när jag tittar på dina bilder så undrar jag bara några saker som du kanske kan svara på? Det ser ut som om ni har en svart sängram på sista bilden, var är den ifrån i så fall? Har ni fäst sänggaveln på något sätt, hur i så fall?

  Reply

  Ah, då förstår jag hur vi ska göra för att få till det på bästa sätt! Tackar så mycket för hjälpen =)

  Reply

  Snyggt! Funderar själv på att göra en egen sänggavel, hur fäste ni den i sängen?

  Reply

  Kommer du ihåg vad det kostade att göra egen Sänggavel? Tänkte om det är värt att göra egen eller köpa färdig 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här