ACUPUNCTURE / PREGNANCY ACUPUNCTURE

Igår testade jag akupunktur för första gången, dock inte sista. Akupunktur är ju en gammal kinesisk smärtlindring eller sjukdom via att applicera nålar på olika punkter. Jag gillar ofta att prova all slags naturlig smärtlindring före tablettform, ibland behöver man ju inte medicin utan det finns en massa andra vägar att prova först.

Min syster sa till mig att jag inte alltid behöver försöka lösa när någon har ont någonstans, hon tog som ett exempel att om hon säger ”Sanne jag har lite ont i ryggen” då ska jag alltid försöka lista ut varför så att hon slipper ha ont, jag accepterar liksom aldrig smärta när man är ung och frisk, om man såklart inte råkat ut för något men jag tror alltid att det går att fixa till med hjälp av någon slags träning, rehab stretching os.v. Jag vet inte om det kommer från alla år som dansare, i och med att jag spenderade över 30 timmar i en danssal hela min gymnasietid och jag tror att eftersom dagarna mycket gick ut på att röra på kroppen, stretcha, känner efter hur det kändes, åtgärda ifall det var något som gjorde lite ont så sitter det i min ryggmärg. Fick jag tex ont i ländryggen så visade jag det för någon danslärare och så kunde dom ofta lista ut att jag kanske behövde stretcha höftböjaren mer tex. Om jag inte var skadad dvs.

Jag är likadan nu. Med allt, att lösa saker ligger i min natur. Nu när jag är gravid har jag haft väldigt lite krämpor, det tackar jag gudarna för! Jag har haft lite ilningar i bäckenet ett par gånger och jag har nu senaste 2 veckorna blivit trött i ryggen. Min doula Rebecca talade om för mig att hon känner den bästa personen på akupunktur i Buffalo som är riktigt bra på att just behandla gravida kvinnor, hon behandlar alltså tjejer som har sina bebisar som ligger med fötterna nedåt och får dom att vända på sig. Hon kunde inte förklara för mig HUR men hon vet hur hon ska göra.

Igår var jag där och jag fick fylla i ett formulär med allt möjligt om min hälsa, var exakt jag kan uppleva någon slags smärta och känning och innan vi började med min första akupunktur någonsin så pratade vi länge, hon ville verkligen samla på sig information om min ”Gravidkropp” innan. Sedan var det dags, jag var först lite rädd för att jag ville inte ha några nålar i ryggen nu när jag är gravid men hon var snabb med att tala om att dom inte sätter nålar i ryggen på gravida utan hon satte nålar på olika punkter på mina ben som skulle få bort bäckensmärta samt ryggsmärta, hon behandlade mig också på något sätt så att bebisen ska lägga sig ner med huvudet i bäckengången och så att min livmodertapp ska mjukas upp av sig själv innan förlossning. Man ska inte börja med gravidakupunktur innan vecka 35!

Det sägs att akupunktur kan förkorta en förlossning med 2 timmar och att det är bra att göra i förebyggande, jag vet inte om det stämmer men vi kan ju hoppas. Det sjuka var – lille F i magen fick FNATT när hon började sticka nålar i mina fötter, alltså han sprattlade som en galning. Hon berättade att det var vanligt under tiden mamman får behandling, dom vaknar till liv lite. Jag vet inte om det var några nerver eller om han blev stressad för att jag spände till mig, för känslan när hon satte in en nål (jag vägrade titta hur långa dom var) in i benet och vred lite var halvskön, nerver är så obehagliga att nudda vid. Ugh! Men jag fick ligga där och vila efter hon satt i nålarna och sedan efter behandlingen så gjorde hon en värmebehandling med någon rökelse, låter säkert helt galet för många av er men hon drog som en varm pinne ovanför min hud på olika delar av fötterna och under min mage, det skulle tydligen luckra upp bäckenet. Jag vet inte men det jag vet är att när jag kom ut från hennes rum och tittade mig i spegeln hade magen sjunkit! Jag fick flera meddelanden på instagram där folk skrev oj , magen ser ut att ha sjunkit” Coolt om det var så!

Jag vet att i svensk förlossningsvård används akupunktur ibland vid förlossningar, jag vet inte hur det fungerar men jag har läst studier där det har gjort att en stor procent skippat smärtlindring pga det. Häftigt hur det finns metoder som är så naturliga som kan distrahera smärta!

Vissa påstår att akupunktur på detta sättet kan dra igång en förlossning och jag frågade Toni som gjorde akupunkunturen på mig och hon sa att ”Om bebisen är redo kan det trigga igång men annars förbereder det bara din kropp på det som komma skall, man kan inte få igång en förlossning på detta sättet, det är bebisen som bestämmer” Kroppen kändes i alla fall bra efteråt, hon sa åt mig att jag kunde bli trött och ja, jag slaggade 2 timmar på soffan senare hehe. Jag försökte få i mig massor med vatten men över lag var kroppen pigg och inga smärtor, jag sov dessutom som en KUNG i natt! <3 Det var det härligaste på länge.

Har ni provat akupunktur och även ni som är gravida – har ni testat?

7 reaktioner på “ACUPUNCTURE / PREGNANCY ACUPUNCTURE”

  • ann skriver:

    Tror det är bättre att inte ta akupunktur innan förlossningen, det kan ju faktiskt sätta igång det. När man inte får ut moderkakan naturligt efter du har fött, sätter de ju akupunktur i tårna. Känns som man stressar barnet i magen med akupunktur innan förlossningen. Jag har fött ett barn i vecka 38 och visst är det inga större problem, men det bästa är ju om man går tiden ut.

    • sannealexandra skriver:

      Ja det kan trigga igång något ifall barnet redan vill ut men det är inte så att om du går på akupunktur så kommer bebisen tidigare 🙂 Jag körde inget på fötterna och gick inte på akupunktur för att ”försöka få ut bebisen” utan fick tips av min barnmorska + doula då jag har ont i ryggen och för att dom båda rekommenderar det såhär sent i graviditeten livmodertappen att naturligt mjukas upp samt för att bäckenet ska hålla sig stabilt och rakt. Skönt med lite hjälp på traven ifall det kan hjälpa till lite! Han kommer komma när han är redo, finns dom som kör akupunktur för att försöka få ut sina bebisar i slutet men så kommer dom ändå inte förrän vek 42 när dom är redo! Bebisen bestämmer 🙂 kram!

  • Emma skriver:

    Rekommendationerna kan säkert skilja sig åt mellan länderna men man kan visst sätta/få akupunktur innan v 35. Det är väldigt effektivt mot bäckensmärta och sätts from v 12. Förstår att du fått info från din doula men när du skriver så kan det skrämma många som fått akupunktur innan v 35, trots att det som sagt är ofarligt. Det är även ofarligt att få det i ryggen eller över symfysen (fram) som vi sätter/får i Sverige. Stor skillnad på kinesisk akupunktur och västerländsk, vilket är den som används inom sjukvården i Sverige. All vård i Sverige ska vara evidensbaserad vilket innebär att det finns forskning som stödjer metoderna och hade något indikerat att det vore farligt att få före v 35 hade vi aldrig satt tidigare än så. Hoppas att du inte tar detta som kritik, ville bara framföra att även om du fått annan information ser det annorlunda ut i Sverige och vill inte att någon ska bli avskräckt och ev inte söka vård -lida i onödan. Lycka till med bebisen, hoppas allt kommer att få bra!

    • sannealexandra skriver:

      Hej 🙂 Nej jag tycker det är jättekul att du skriver! Jag vet att man kan få akupunktur innan vek 35 men denna som hon gjorde på mig igår rekommenderades inte innan dess. Ja precis, jag gjorde kinesisk, vet inte så mycket om någon akupunktur utan vet bara litegrann om den jag gjorde igår! Kram och tack!!

  • Lotta skriver:

    Hej Sanne! Jag har precis fött en liten här på Sös i Sthlm och jag fick akupunktur i fötterna/ benen! De satte i dom som lite extra krut i krystvärkarna och det funkade faktisk mkt bra, dock va det inte smärtlindrande tror jag inte men det hjälpte ändå!!Jag hade inte epidural utan körde med lustgasen!! Lycka till!!!!!

  • Lotta skriver:

    Hej, jag fick akupunktur under förlossningen i ryggen för att jag hade så ont där. Förlossningen gick snabbt och var över på 3 timmar. Den enda smärtlindringen jag hade var akupunktur och lustgas. Så jag ger tummen upp för akupunktur under förlossningen. Lycka till!!

  • Madelene skriver:

    När jag födde vår son 2007 fick jag akupunktur mot ryggsmärtorna som nästan var det värsta under förlossningen, det och lustgas fick mej att föda med smärta som var överkomlig! =)
    Lycka till med er snart kommande bebis! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.