Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

10:57 | January 9, 2019

Why I am getting braces!

Jag har haft många vändor med mina tänder. Jag har alltid haft komplex för mina tänder, jag fotas ju så himla mycket från alla olika vinklar och har ofta stört på mig min övre käkrad. När jag gick på mellanstadiet hade jag några gummisnoddar som skulle rätta till mitt sneda bett men jag hade tydligen inte tillräckliga problem för att få räls i den åldern.

När jag var 16 tvingade jag min tandläkare i Eskilstuna att sätta på räls i 3 månader. Jag började precis gymnasiet så när jag åkte till Västerås där jag skulle gå dansgymnasium och inte kände en kotte hade jag en silvrig räls i munnen, det gjorde mig inte så mycket man jag minns att jag ofta höll handen för munnen när jag skulle skratta. Jag har dock aldrig brytt mig om att jag har den, det övervägde liksom för mig att sätta in den även fast det kanske är känsligt för många i den åldern särskilt när man börjar ny skola ensam. Efter min behandling blev jag nöjd och fick en nattskena jag skulle ha i ett år, sa tandläkaren. Sagt och gjort, den där skenan försvann sedan i någon flytt och plötsligt började tänderna vandra tillbaka..

Några år senare, faktiskt året innan vi skulle gifta oss, 2015 så pratade mina vänner i New Jersey om en behandling som heter Invisalign, J’s NHL-försäkring täckte oss fruars försäkring så vi kunde få en enormt rabatt på invisalign där. Invisalgin är en behandling som rättar till tänderna men som inte syns så mycket, jag hade fästen på tänderna som var små och vita och så använde jag genomskinliga skenor så mycket jag kunde varje dag / natt i 7 månader. Läs mer om min invisalign behandling HÄR och HÄR.

När jag kom hem till Sverige så behövde jag ta bort mina fästen på tänderna inför bröllopet pga bröllopsbilder osv, här var jag faktiskt nöjd med tänderna fastän behandlingen inte var helt klart, jag hade några skenor kvar. Såhär såg tänderna ut då och jag var så glad!

Eftersom vi flyttade hem från New Jersey så fick jag ju gå till tandläkaren här i Sverige och dom ville inte sätta någon tråd bakom mina tänder för att hålla dom på plats utan dom tyckte inte behandlingen såg klar ut och kunde inte ta över mitt case från NJ. Sedan flyttade vi till Buffalo och om jag hade velat fortsätta med min invisalign behandling hade jag behövt betala igen och börja om. Suck.. Så jag gav upp. Vi visste inte vid det här laget hur länge vi skulle bli kvar i Buffalo, det var tur att jag inte började för jag hade inte hunnit klart..

Nu när vi flyttade till Sverige så ville jag ta itu med detta en gång för alla, jag vill inte ha någon nattskena nu eller någon tråd bakom tänderna som ska hålla dom på plats livet ut för att behandlingen är inte klar så alla pengar och tid jag lagt på detta känns onödig. Så, jag besökte Aqua Dental för en konsultation och dom talade om för mig att jag antingen kunde köra invisalign i 7 månader med start i Mars och, det tar lite tid att få fram alla skenor alternativt genomskinlig eller vit räls i 4-6 månader så jag bestämde mig för att sätta in räls och bara få ordning på tänderna en gång för alla. No time to loose. Ca 5 månader och sedan är tänderna raka för alltid. Äntligen kände jag!

Såhär såg mina tänder ut igår när Aqua Dental hade fått ett avbok vilket gjorde att dom skrev till mig och frågade om jag kunde komma in redan igår. JA sa jag och sprang dit! Ni kan läsa om alla deras behandlingar HÄR om du också tänker på att rätta till tänderna. Det kostar ca 30-35000:- att ha sådan räls jag har satt i.

Här är jag igår, innan den är på!

Och 1,5 h timme senare var den på. Väldigt ovant!

Så nu ska jag vänja mig vid denna, just för tillfället, en dag senare har jag ont, jag har ont i tänderna och svårt att äta samt sår under läppen men det kommer ge sig. Så snart kommer det nog kännas helt normalt. Jag är i alla fall taggad och det känns bra att behandlingen är så kort, vips så är det dags att ta av den och då ska jag le ännu lite mer och större haha! Hey dirty thirty Im coming for ya, med nya tandrad!!!


10 kommentarer10 kommentarer om “Why I am getting braces!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Åh jag har precis samma problem, du skulle inte kunna fixa en rabattkod? 🙂

  Kram!

  Reply
 • Jag har också fungerat länge på att fixa en sne framtand! Vad var prisskillnaden på räls och invisalign? 😊

  Reply
 • Jag vet inte exakt men kika på aqua dentals hemsida 🙂

  Reply
 • Hur lång tid måste du ha den på?

  Reply
 • 5 mån ca 🙂

  Reply
 • Jag är också så sugen på att skaffa tandställning! Var räls på insidan av tänderna något alternativ? Tänkte om du diskuterade det med tandläkaren eller så, för och nackdelar. Tycker dock knappt att det syns på dig alls att du har tandställning:)

  Reply
 • Hej! Jag hade genomskinlig räls (fast beaces) ungefär samtidigt som du hade dina skenor. Fick tråd bakom när det var klart (inte alls jobbigt, man vänjer sig på fem minuter). Ett år gick och jag började få en glugg mellan framtänderna, som vi snabbt rättade till. Nu har jag trådar bakom samt sover med nattskena på överkäken typ varannan natt. Har en skena till underkäken men den tycker jag inte behövs. Okej sorry för lång kommentarer men tips till dig är att ta en nattskena så att du KAN testa den då och då så att du ser att tänderna sitter på plats. Även fast de blir fixade så vill de ju av någon anledning växa som de vill. Har inte heller haft stora problem utan stört mig på lite småsaker.

  Reply
 • Och till alla som undrar över/tycker det är jobbigt med tandställning, det är svincoolt. Jag var 29 när jag hade mina – det blir vad man gör det till. Ett barn jag träffade sa ”åh jag vill också ha diamanter i min mun!” (Hade genomskinlig över och silver under))

  Reply
 • Hej Sanne! Kan inte du visa hur resultatet blev när du nu tagit bort detta. Känner igen mig och vill själv rätta till lite sådant som jag haft komplex över <3

  Reply
 • Hej! Jag ska skaffa tandställning snart och jag bara undrar om du vet om genomskinlig tandställning kostar och isånnafall hur mycket? Annars tar jag bara färgen silver.

  Reply