Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

10:16 | January 10, 2019

Frans sleeping routines

Frans sovrutiner har ändrats väldigt mycket sedan han kom, som dom flestas gör. Han har sedan han var liten inte varit en så morgonpigg kille utan mer kvällspigg, det brukar ju höra ihop. Nu är han 9,5 månad och har gått från att vakna varannan timme till att sova till 10 varje morgon till att vara i en fas och vakna varje timme till att ha superbra rutiner till att nu alltid sova 12 timmar per natt men vara lite kvällspigg.

Ett tag hade jag verkligen superbra rutiner på honom, när han var ca 4/5-7 månader då sov han oftast 21-09 med matning på natten. Senaste månaden har han inte velat sova på kvällarna, förmodligen har han napat för sent (svårt att tvinga dom att vara vakna, frans somnar liksom på golvet då) men han har inte velat sova förrän 22 men eftersom han då sover till 10 har jag inte klagat för att då vet jag ju att han får sina 12 timmar på natten han behöver. Dessutom ska jag erkänna att det varit rätt skönt eftersom jag och J matat honom innan läggdags vid 12 så har han sovit hela natten fram till ca 06-08. Men nu har jag börjat få honom att somna 20.00 igen och vakna 08 så vaknar han ibland ingen gång på natten och vissa gånger vid 06 men i natt vaknade han 03.30 och var ledsen men jag vet fortfarande inte varför… bebisar. Inte lätt alltid!

Frans somnar såhär på mig, J eller min syster eller någon annan familjemedlem som passar honom ibland och det gör han varje kväll i soffan medan vi tittar på tv. Han älskar det! Samma på dagtid när han ska napa, han somnar i min famn varje gång sedan lägger jag honom i sängen.

Han napar oftast 2 ggr om dagen, första gången ca 1,5 h på förmiddagen ca 1,5-2 h efter han vaknat och andra gången runt 14. Ibland slumrar han till igen vid 15.30 och sover i ca 20 min då är han oftast lite piggare på kvällen. Jag tror verkligen på rutiner men är inte stenhård, så länge han mår bra.

Hur sover era bebisar i liknande ålder? Hur fick ni era bebisar att somna ensamma i sängen? Och när började era bebisar sova hela nätter? Puss på er!


16 kommentarer16 kommentarer om “Frans sleeping routines”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Har en son som är 1 vecka yngre än Frans och vi har typ samma sovrutiner. Han vaknar vid 8, sover igen efter 1,5-2 timmar och då sover han ofta 2 timmar, sen är han vaken i typ 2 timmar för att sen sova 1,5-2 timmar. Sen får han inte sova något mer förens det är läggning och det sker mellan 19-21 typ beroende på hur trött han är. Dock vaknar han några gånger per natt och vill ha nappen men det har blivit mycket bättre, för bara ett par veckor sen vaknade han till varannan timme typ.

  Undrar också det där med att få dom att somna själva i sängen, vi lägger Theodor i vår säng nu och lägger oss bredvid och sen när han somnat så bör vi över honom till hans säng.
  Äter Frans fortfarande på nätterna? Theodor slutade med det vid ca 6 månaders ålder och då tyckte jag nätterna blev lättare även om han vaknar till ofta och vill ha nappen.

  Reply
 • Hej! Vår son är född 16 mars.
  Vi har haft kvällsrutin på honom sen han var 4-5 månader, då jag slutade amma. Han äter en gång på natten, lägger honom 18.30 och vaknar vid 7-8 på morgonen. Vi har sedan han var 6 mån lagt honom på kvällen i hans säng, satt på speldosan och gått därifrån. Då får han ligga och vrida sig tills han somnar, vi går in efter ca 5-10 min, visar att vi inte lämnar honom, kanske stoppar in nappen och sen går därifrån igen, så håller vi på tills han somnar. Ibland tar det 10 min och ibland tar de 1,5 h 😣😆
  Svårt när han ibland blir ledsen, då sitter jag och skubbar honom på rumpan tills han somnar.
  Dagtid går det inte att lägga honom så dock. Då vill han somna som Frans gör, i knät, sen kan man gå och lägga honom i sängen.
  Vi försöker också får honom att sova 2ggr på dagen nu ist för 3. Min son och Frans verkar ha ungefär lika sovrutiner på dagen 😊
  Så kul att läsa andras rutiner, för att få tips osv.

  Reply
 • Ellie är född 21 mars. Vaknar vid 8. Sover igen vid 10. Sover vid 15. Kan soffa någon halvtimme. Sover dock bara 30 min i stöten.. suck ibland kan hon sova 1-1,5 timme. Hon sover i liggdelen i vagnen vid spisen med köksfläkten på, haha.. fortfarande. Brukar ge henne nappen och filten och varvar ner i soffan, ibland med välling. Sen lägger jag henne i vagnen och hon somnar själv.

  På kvällen somnar hon halv åtta eller åtta typ. Beroende på när hon sov på eftermiddagen. Hon får välling i soffan i famnen, sen lägger vi henne i hennes säng och stryker henne lite på ryggen. Oftast somnar hon själv, ibland bökar hon i en halvtimme. Hon har somnat själv sen hon var väldigt liten, så det är nog vanesak. Låter henne dock aldrig ligga ensam och bli ledsen. Men det händer typ aldrig 🙂

  Reply
 • När det inte är tänder på g eller hon är sjuk så vaknar hon oftast inte för än någon gång mellan 04 elr 06. Då brukar jag gå ner och göra en flaska. Tänder inte lampan, pratar inte med henne. Matar, stoppar i nappen och sen somnar hon om till 08 🙂 Senaste tiden har dock varit kaos på nätterna. Förkylning, tredagarsfebern och nu tänder..

  Reply
 • Har en 9 månaders. Han lägger sig mellan sju och åtta varje kväll. Äter ej mellan 00-06 men vaknar rätt många gånger per natt. En bra natt vaknar han 3 gånger. Somnar dock själv i egen säng. Sitter brevid tills han somnat. Men som sagt, han har aldrig sovit en hel natt i hela sitt liv 😐

  Reply
 • Min kille 8 mån sover 20-06 el 07. Vaknar några ggr men bara så man behöver sätta nappen i munnen. Då han vaknat ger jag ca 1 dl välling och då sover han till 8:30-09. Jag orkar INTE stiga upp kl 06 nämligen!
  Han har alltid sovit i egen säng sen dag 1.

  Reply
 • Min son är 3 månader. Började vid 2 månader lägga honom vaken i sin säng som än så länge står bredvid vår. Stoppar in nappen och klappr honom på huvudet, smeker honom på näsan etc + spelar vaggvisa tills han somnat. De få gånger han gråter tar vi upp och lägger ner och upprepar tills han lugnar sig. Sover sen i sin säng from ca 22 – 06 med mat x 1 under natten + får stoppa in napp vid några gånger. Från 06/07 sover han i vår säng. Har alltså tidigt vant honom att läggas ner i sin säng vaken, det är aldrig för sent att börja öva! Är inte ett fan av att barn/bebisar ska gråta sig till sömns! Lite snyft ok men vår son ska alltid veta att vi finns här 🙂 tror man får bestämma sig när det väl är dags, vår Bvc tipsade att man kunde börja på dagen att vänja somna i sin säng eller var man vill de ska sova. Mindre läskigt 🙂 vi provade dock direkt i sängen på kvällen och det har gått bra!

  Reply
 • När våran tjej var 3 månader började vi söva henne i sin egen säng. Då åt hon fortfarande en gång per natt. När hon var 6 månader slutade jag amma henne och ersatte med vatten. När hon var 10 mån sov hon 2 ggr per dag. Första gången 2 h efter hon vaknat och andra gången 3 h efter hon vaknat från den napen. Sen la vi henne alltid 4 h efter den napen.
  Metoden heter 2-3-4 eller nått och tipset är att börja lägga samma tid varje kväll och låta dem somna själva. Inte ta upp dem ut sängen utan trösta I sängen om det går. Annars kan barnet uppleva att sängen är en farlig plats som de behöver räddas från. Ha samma nattrutin varje kväll och göra exakt likadant när man söver dem med start 1 h före läggning typ.
  Vår tjej sover hela nätter i sitt eget rum med undantag såklart när olika faser sker.
  Vi har gjort 2-3-4 metoden på vårt vis och när hon börjar stöka på nätterna eller nattningen tar för lång tid så vet vi att vi måste ta bort en nap eller korta ner tiden så hon somnar tröttare på kvällen.
  Idag somnar hon på 10 min efter vällingen som hon dricker själv i sängen. Vi ger henne flaskan kl 19 och säger godnatt bara.
  Sen får man ta igen goset på morgonen när hon vaknar 7-8:)

  Reply
 • Har en 6 månaders. Har sovit 21-07 utan matning på natten sedan hon var 8 veckor. Sover dock inte mkt på dagen. Ca 2 st 30 minutare.

  Reply
 • Åh blir så avis på att Frans somnar på dig och bara sådär! Min son är född 9 april (är 9mån). Han somnar aldrig bara sådär på dagen, då är det i vagnen, bilen eller bärsele. Eller jo han kan somna i sin säng, men då ser det ut som nattningen inför natten ungefär. Som är att han leker i sin säng i typ 1h och sen somnar till slut. Den nattningsrutinen började vi med för typ 1 månad sen för att vi tyckte att det blev ohållbart att vagga honom i bärsele… men i början så var han jätteledsen och ville bara klättra på oss som satt bredvid. (Sitter i en fotölj brevid honom) det tog ofta 1,5 i början och han varvade att vara ledsen med att vara hel vild och typ klättra ut.. men det har blivit bättre och han är sällan ledsen nu, även om det tar tid. Men visst var det jobbigt att se honom ledsen, men jag intalade mig själv att det är bäst i längden och så tänkte jag att det faktiskt är bra att dem lär sig somna själva, som att vi lär dem ta på sig skorna typ 😊 hörde det i rullavagn podden typ 😊

  Reply
 • Min son är född 22 mars och han sovschema ser ut så här:
  Vaknar ca 7
  Nap kl 9:30-10 i ca 1 h
  Nap kl 13:30-14 i ca 30 min
  Somnar kl 19
  Vaknar och äter ca kl 23 och 05
  Har sovit i egen säng sedan 4 månader, då jag tyckte det blev för tungt att vagga honom. Försöker lägga ner honom när han är sömnig (gäspar), är mätt osv. Oftast röjer han runt en hel del, vi sitter bredvid och stoppar in nappen, ger snuttefilt, lägger på täcke osv. Efter ca 15-20 min brukar han somna. Sover nästan alltid eftermiddagsnapen i vagnen. Annars i sängen. Nästa projekt blir att avvänja maten på natten men det kommer nog bli svårare haha

  Ett tips som jag tycker funkat är att sitta bredvid och försöka trösta. Som någon annan skrev här, sängen är ju inte farlig och plockar man upp hela tiden kanske man förstärker det. Men går det inte att trösta får man ju självklart ta upp och sen testa igen. Vara konsekvent och ge det några dagar!

  Reply
 • Åh jag tycker det är så kul att läsa era sovrutiner. Min son är lite yngre än era. Han är 4 månader nu. Då jag ammar honom och just nu är som en levande napp där han inte skiljer på mat och sömn så har det lett till ökad viktminskning vilket i sin tur gjort att vi blivit beordrade att lägga honom i egen säng. Det funkar hyfsat. Så länge han inte ser mig för då blir det liv i huset. Jag har aldrig kunnat sitta bredvid som många skriver att ni gör. Jag pussar honom lite, kramas och säger godnatt. Sen lägger jag ner honom och går därifrån. Vissa nätter sover han hela natten i egen säng. Andra vaknar han efter 15 min och vill ha närhet.

  Reply
 • Min dotter är född i April och hon sover fortfarande med mig. Ibland vaknar hon till och vill hålla om bröstet, men annars sover hon hela natten. Funderar på att snart börja lägga henne i sin säng men ändå låta henne sova hos oss om hon vill det. Forskningen visar att det finns mycket att vinna på att låta barnen få ovillkorlig närhet på deras villkor, så jag tror att enda anledningen till att stressa kring att sova i egen säng är om man själv inte får någon sömn. Barnen blir starka och självgående individer ändå. Sen finns det ju barn som tydligt visar att dem vill sova själva 😍 Tycker att ni ser ut att ha det så mysigt ❤️

  Min dotter vaknar runt 8-9, sover i vagnen 2 gånger under dagen ca 11-12 och 14.30-16 eller så tar vi en nap tillsammans. Vid 19-20 somnar hon för kvällen i vår säng.

  Kram på er!

  Reply
 • Skönt att läsa din kommentar! Blir så sorgsen av att läsa att så många värnar om vikten av att barnen ska sova i egen säng och somna själv. Lite som Anna Wahlgren (som aldrig jobbat forskningsbaserat) och andra sömnmetoder som idag läkare/psykologer absolut avråder från då man kunnat forska mycket om barn sömn och närhetsbehov de senaste 10-15 åren. Att samsova med sina barn är absolut fördelaktigt för barnet, det har man sett genom att mäta utsöndring av lugnande hormoner och även hur hjärnaktiviteten och pulsen blir lägre. För att inte tala om de mest basala behovet hos ffa barn (närhet). Jobbar själv med barn inom vården och jobbar därmed evidensbaserat.

  Vill rekommendera alla boken “somna utan gråt” och “the gentle sleepbook” som är skriven av barnpsykologer inom utvecklingspsykologi. Andra bra psykologförfattare är Jesper Juul och Bo Hejöskov, finns massa bra material online också.

  Reply
 • Men jag som mamma då? Är det inte väldigt viktigt att jag orkar vara just det, en närvarande mamma? Om min dotter skulle sova bredvid mig så får jag max 1-2 timmars sömn då hon aldrig ligger still när hon sover och jag är otroligt lättväckt! Vår lilla tjej sover jätte bra i sin egna säng och blir överröst med kärlek och närhet på dagarna. Man gör det som blir och fungerar bäst både för föräldrarna och barnet/barnen.

  Reply
 • Min son är 8 månader. Han somnar ca 19-20, vi ger mat och lägger ner honom i spjälsängen där han får somna själv(vi tränar på det just nu). Vi upplevde att han hade svårare att komma till ro med oss bredvid, för då ska han leka och varvar upp sig.
  Sen vaknar han 05.00 för att dricka vatten och sen somna om till 07.30. Sover två gånger på dagen i vagnen utomhus. Ca kl 10 och kl 15 beroende på när han vaknar för dagen. Inomhus sover han inte alls lika bra.

  Reply