Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

19:18 | September 3, 2019

Frans inskolning på förskola

Då har jag skolat in Frans i tre dagar och idag var den första dagen han var där ensam. Förskolan Frans börjat på skolar in 5 barn i taget och dom skolar alltid in torsdag, fredag sedan måndag och sedan lämnar man barnet ensam men är på stand by i 2 veckor i fall det är något.

Och hur har detta gått? Det är ju en stor grej tycker jag som förstagångs förälder, jag har tänkt massor på detta och oroat mig. Luften gick ur mig idag när Frans hade gått där en hel dag och det gått bra men låt oss spola tillbaka tiden. Frans är nu 17 månader och inte så stor i maten samt att vi som vet hur man lägger honom går det smidigt för men jag hade svårt att se hur någon annan, som inte vet skulle kunna få honom att somna.

Så i torsdags, dag 1 var vi där mellan 9.30-12 då lekte vi bara med alla andra barnen samt åt lunch, jag kanske ska säga “åt lunch” för Frans smakade inte en enda tugga, rätt provocerande för mig som stod på sidan och såg hur andra barn gluffsade i sig haha. Han ville även leka ute och inte inomhus så han stod vi dörren och ville ut. Dag 1 var alltså sisådär..

Dag 2, fredag, då skulle vi vara där mellan 9.30-14 (ifall man kunde få sitt barn att somna) Denna dagen lekte Frans bra med alla andra barnen men när det väl var dags för lunch smakade han lite potatis men inte mer än så. När jag skulle försöka söva honom var det nära att jag fick honom att somna men när han började smågrina lite precis innan han somnade vågade jag inte vara kvar i rummet då ett barn redan sov. Det var alltså 1 av 5 barn som somnade så vi fick gå hem men han var superglad efter denna dagen.

Dag 3, igår, måndag var den bästa dagen på vår inskolning tillsammans och det var ju skönt. Vi möttes i parken vid 9 och Frans lekte på som en galning, han var ju i sitt ässe i parken, han älskar att vara utomhus. Efter det gick vi till förskolan och barnen lekte inne, Frans var fortfarande superglad. Sedan åt dom lunch, jag backade och stod och spanade och han åt kanske 4 majs, 3 kanske, han spottade även ut ett majs….. Jag stod bredvid och kände bara hur ska detta gå nu att somna. Han har ju varit van vid att få en liten flaska när han ska sova på dagen. Han somnade, i min famn och när jag skulle lägga ner honom på madrassen på golvet blev det en gråtfest, en trött och hungrig kille, dålig kombo. En av förskolelärarna visste att jag försökte avvänja honom från flaska innan sovstund så hon hämtade en flaska med lite varm mjölk och vips så sov han och sov längst av dom tre barn som lyckades somna. Pjuh. Han vaknade superglad, åt massa mellis och lekte på.

Och så idag, första dagen ensam, jag låg och oroade mig igår kväll och jag bad J lämna honom i parken då han har mest separationsångest från mig. Sagt och gjort, jag stod på gymmet när jag visste att han skulle lämnas (9.10) så 9.20 bad jag min PT att få springa och kika på min telefon och jag hade fått ett sms om att det gått bra vid lämning. Pjuh. Jag och J möttes upp efter mitt träningspass och han hade lämnat för att J var ledig idag, vi tog en promenad och sedan slog vi oss ner för lunch och konstaterade att vi inte hade några förväntningar alls på att han varken skulle äta eller sova. Jag trodde inte han skulle kunna somna där och J trodde inte han skulle äta. Vi satt och var beredda på att dom kanske skulle ringa och be oss komma..

Förstår ni chocken när dessa smsen kom? Helt galet, vi var så glada och stolta. Så hämtade vi honom vid 14.30 då satt barnen och åt mellis runt ett runt bord, helt stilla. Jag frågade förskoleläraren direkt “Men hur somnade han? Gav du honom en flaska” varpå hon svarade “nej nej, ingen flaska han somnade på 5 minuter jag kliade honom lite på ryggen” SAY WHAT! Vilken lycka. Frans blev glad när vi kom men inte SÅ glad som vi trodde haha, han ville mest visa oss runt på hans lilla sätt och var inte sådär sugen på att gå hem. Efter förskolan har han varit superglad så vi är så glada och tacksamma. Det roliga också är att från i torsdags, Frans första dag trots att det bara var 2 timmar har Frans sovit hela nätter. Många säger ju det att så fort barnen börjar förskolan sover dom bra och för oss har det stämt bra hittills, vi får väcka honom på morgonen nu och han vill inte vakna. När han sov hos mamma och pappa i lördags hade han sovit 19.00-10.00, som en tonåring..

Vi blev i alla fall så glada och imponerade och hoppas förskolan ska bli en rolig tid för honom <3 Förskolelärarna är fantastiska.


2 kommentarer2 kommentarer om “Frans inskolning på förskola”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här

  • Så olika det är! Min dotter är 16 mån och skolas in nu. Vi har ett schema på två veckor och första dagarna är det bara 1-1,5 timme. Första gången jag lämnade var 20 min dag 4! Nu lämnar jag henne 9-lunch. Idag ska hon nog köra vila också och jag känner bara lycka till 😂 jag är ju föräldraledig under dessa veckor och det är såå konstigt att ha henne på fsk och gå hem och vara själv. Har knappt varit ensam sedan hon föddes. Jag njuter faktiskt! Lyllo dig som sen kommer jobba hemifrån och träna, duscha och annat under tiden Frans är på fsk 🙂

    Reply
  • Jag blev helt tårögd. Vad fint!!!😭

    Reply